0

Din varukorg är tom

36 11, %Å 2 Läs tid

OM GULD

I mer än 6000 år har människan bearbetat guld för att tillverka sig smycken, dess sällsynthet och skönhet är uppskattad världen över. Guld är en mjuk och något seg metall med en varm gul färg. Guld är den smidigaste av alla metaller. Av 10gr guld kan man valsa eller hamra ut en platta som är 0.00014 mm tunn, s.k. bladguld så att det täcker en yta av 3,5 kvm. Guldet smälter vid 1063 C. Guld väger dubbelt så mycket som silver och tre gånger så mycket som järn.

Eftersom guldet är så mjukt måste det alltid legeras (blandas) med andra metaller för att kunna bearbetas. Halten på finguld anges som 24 karat, 24K. 18K innebär 75 % finguld, 14K innebär 58,5% finguld.

Fram till 1988 var det endast tillåtet att sälja guld som innehöll minst 18K. Numera säljs även 14K och lägre. När guld legeras med koppar och silver blir den rödgul. I Norden föredrar vi av tradition en rödare nyans än vad man gör i Sydeuropa, där en gulare färgton dominerar, båda kan dock vara i 18 karat. 18K innehåller 75 % guld, 17 % koppar och 8 % silver. Tillsätter man metallen palladium blir guldet helt vitt, s.k. vitguld. Schalins vitguld innehåller 16 % palladium. En vitguldsring kan genom en katalytisk process påföras ett skikt av rodium, s.k. rodinerng, för att göra vitguldet ännu vitare till färgen.

GULDETS FÄRG

Beror på mängden och arten av föroreningar det innehåller. Rent guld har den karakteristiska guldgula färgen, men för att få fram andra färger och för att göra det härdare för smyckebearbetning kan det legeras med andra metaller. Silver, platina eller nickel används till gult eller vitt guld. Koppar ger rött eller rosaguld, järn ger en blå ton. Guldhalten definieras som andel rent guld och detta anges i karat (k). Guldets renhetsgrad i smycken går från 9 karat (37,5 procent eller mer rent guld), över 14, 18, och 22 karat till 24 karat, som är rent guld. I många länder stämplas guldet som garanti för renhetsgraden.

FÖREKOMST Guld fins i vulkaniska bergarter och i dithörande kvartsgångar, ofta i så liten koncentration att det inte syns med blotta ögat. Det förekommer även koncentrerat på sekundära s k vaskavlagringar - som klumpar eller korn på sand- eller grusbäddar i floder. Man kan fortfarande hitta guld i sådana vaskavlagringar med den traditionella vaskningsmetoden, men i modern gruvdrift använder man stora schaktmaskiner och koncentrerade syror för att förädla guldmalmen. De viktigaste guldförande bergarterna finns i Afrika, Kalifornien och Alaska, i fd Sovjetunionen, Sverige, Sydamerika och Australien.

ANMÄRKNING Guld har använts i tusentals år i mynt, dekorationer och smycken. Det har stor tjuskraft, det är lättarbetat och det är vackert i utsmyckningar.